Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Logo Pensiune Simona Targu Jiu

Alege limba:

  • Română
  • English
Pensiune cazare TARGU JIU

Facilitati Pensiune Simona Targu Jiu

Atractii turistice

Edificii culturale si religioase

 

Casa memoriala Constantin BrancusiCasa memoriala „Constantin Brancusi” din Hobita (la 29 km de Targu Jiu), de unde a plecat odinioara acest fiu al plaiurilor gorjene. In aceasta zona din Subcarpatii Olteniei, cel ce a sculptat idei, devenind o glorie mondiala, a gasit cele mai fertile izvoare de inspiratie.


Casa memoriala „Ecaterina Teodoroiu” din Targu Jiu, aici s-a nascut eroina din Jiu, care pentru curajul sau a fost decorata si avansata la gradul de sublocotenent.

Manastirea Tismana


Manastirea Tismana din Tismana (la 10 km de Hobita), unul dintre cele mai vechi si mai vestite monumente istorice si de arhitectura feudala romaneasca. A fost inaltata de Vlaicu Voda Basarab, la indemnul calugarului sarb Nicodim, intre 1375 - 1378. Isi trage numele de la arborii de tisa care acopereau odinioara intreaga regiune.

Manastirea Polovragi (la 60 km de Targu Jiu), vestita ctitorie din 1505, ridicata de Radu si Patru, fii lui Danciu Zamona si reconstruita de Constantin Brancoveanu in secolul urmator.
In corpul de chilii restaurat intre 1976 - 1979 s-a organizat o expozitie de arta medievala, carte veche si manuscrise, arta religioasa si fresce din anul 1732, icoane pe lemn. Azi pastreaza frumoase fresce initiale.


Manastirea Lainici (la 32 km de Targu Jiu), schit construit in sec. XV si refacut in sec. XIX
Este asezata in defileul Vaii Jiului la 32 de km de Targu Jiu, in trecatoarea Lainici. Chiar cuvantul “lainici” de origine greceasca, are semnificatia de trecatoare prin munti de piatra. Inceputurile ei, prima zidire si primii calugari, se afla in secolul al XIV-lea, fiind, se pare, ctitoria Sf. Nicodim.
Munti
Muntii ParangMuntii Parang (altitudine maxima in Vf. Mandra (Parangul mare) 2.519 m), ocupa locul al doilea ca altitudine din Carpatii romanesti, dupa Fagaras.
Avand in vedere acest aspect, firesc, atractivitatea lor este data de prezenta urmelor lasate de ghetarii cuaternari: circuri, lacuri si vai glaciare, morene, creste.
Sunt strabatuti de cea mai inalta sosea de la noi din tara, Transalpina, care ajunge pana la altitudinea de 2.200 m, oferind imagini pitoresti.

 

Tot in zona mai sunt si Muntii Valcan, care au culmi impadurite si varfuri rotunjite, dar si zone atractive pentru cei ce vor sa practice alpinismul.
Pesteri
Pestera MuieriiPestera Muierilor (langa Baia de Fier), monument al naturii care contine originale podoabe (concretiuni calcaroase) ce dau fantezie si splendoare pesterii. Salile acestei rezervatii speologice au nume sugestive: „Sala liliecilor” (adaposteste numeroase colonii de lilieci), „Galeria ursilor” (unde s-au gasit oseminte ale ursului de caverna). Azi, complet elecrificata, formeaza si o rezervatie arheologica. A servit ca locuinta oamenilor inca din paleoliticul mijlociu. Numele ei aminteste de faptul ca ea a servit drept adapost femeilor si copiilor in epoca migratiei popoarelor.


Pestera Polovragi (in Cheile Oltetului), galeriile ei formeaza un adevarat labirint. O veche legenda spune ca aici traieste Zamolxe, zeul dacilor, si ca picaturile ce se preling din turturii de piatra nu ar fi altceva decat lacrimile varsate de zeu dupa cucerirea Daciei de catre romani.


Pestera Closani (la 433 m altitudine), la poalele Muntilor Mehedinti, cu lacuri, fauna cavernicola bogata, numeroase concretiuni calcaroase, usor accesibila.
Alte pesteri: Pestera Cioaca cu Brebeni, in nord-estul Muntilor Mehedinti, cu un decor de mare valoare, Pestera Gura Plaiului, langa Baia de Arama, rezervatie speologica si monument al naturii.
Chei si defilee
Defileul JiuluiDefileul Jiului, unul dintre cele mai spectaculoase defilee din Carpati. Jiul strapunge muntii deschizand o poarta intre Transilvania si Oltenia. Soseaua, o prispa scobita in piatra muntelui, serpuieste indraznet pe marginea Jiului, iar calea ferata trece peste prapastii ametitoare sau patrunde in numeroase tuneluri.


Cheile Oltetului, avand 2 km lungime, sapate cu rabdare de apa Oltetului care straluceste la cca 15 m sub nivelul soselei. Acest atragator peisaj formeaza si o rezervatie floristica ce merita sa fie vizitata si ocrotita.


Cheile Sohodolului, chei magnifice ce se desfasoara pe 10 km, in Muntii Valcan, formand o rezervatie complexa. Sunt considerate o adevarata provocare pentru alpinisti, inaltimea peretilor (aproape verticali) ajungand la 200 m.


Cheile Corcoaia (la 40 km amonte de Baile Herculane), pe cursul superior al Cernei. Au o lungime de 200 m fiind extrem de interesante prin peretii lor verticali, inalti de peste 150 m, si prin multitudinea de forme pe care le cuprind. Formeaza o rezervatie geologica.

Localizare Pensiunea Simona

Googe map